Έρευνα Αγοράς: Ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών στην Κροατία

 

Α. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΛΑΔΟΥ

Α.1 Γενικά Χαρακτηριστικά

Ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών έχει αναπτυχθεί σηµαντικά την τελευταία δεκαετία, µε την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ (το 2013) να διαδραµατίζει κεντρικό ρόλο στην ανοδική του πορεία. Στην ανάπτυξη του κλάδου όπως και γενικότερα του λιανικού εµπορίου τροφίµων ηγήθηκαν σε πρώτη φάση εγχώριες εταιρείες, γεγονός το οποίος άλλαξε, ιδιαίτερα µετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οπότε η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς επέτρεψε την είσοδο σε αυτή ισχυρών διεθνών παικτών.

Η χώρα παρουσιάζει σήµερα, αυτάρκεια µόνον σε σιτάρι, καλαµπόκι, βρώµη, κριθάρι, µανταρίνια, κεράσια και βύσσινα. Ως εκ τούτου, οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών καταγράφουν ανοδική πορεία, προκειµένου να καλύψουν τις υφιστάµενες ανάγκες, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν ευκαιρίες εισόδου ή περαιτέρω διείσδυσης στην αγορά (βλ. κατωτέρω στατιστικά στοιχεία ζήτησης).

Α.2 Ιστορική Αναδροµή

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας, το µεγαλύτερο µέρος (γύρω στο 80%) της καλλιεργούµενης γης κατέστη ιδιόκτητο. Ιστορικά, βασικά προβλήµατα για τη γεωργική καλλιέργεια είναι ο κατακερµατισµός του κλήρου και η αβεβαιότητα ως προς τους τίτλους  ιδιοκτησίας.

Σηµαντικό ρόλο στην εξέλιξη του κλάδου διαδραµάτισε η ανοδική πορεία του εισοδήµατος της µεσαίας τάξης. Σύµφωνα µε µελέτη του οίκου Fitch, το 2010, το 55,3% των νοικοκυριών είχε διαθέσιµο εισόδηµα άνω των 10.000 δολ. ΗΠΑ, ποσοστό το οποίο αναµένεται να ανέλθει σε 70% έως το 2025. Παράλληλα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε από 50% του µέσου όρου της ΕΕ, το 2001, σε 70% το 2021 και αναµένεται να αγγίξει το 80% σε µία δεκαετία.

Ιστορικά, ο Κροάτης καταναλωτής είχε µόνο εποχική πρόσβαση σε φρούτα, η οποία περιοριζόταν, ως επί το πλείστον, σε όσα καλλιεργούνταν εντός της χώρας, λόγω του υψηλού κόστους των εισαγοµένων. Η αύξηση του αριθµού των υπεραγορών που έγινε ιδιαίτερα αισθητή µετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, είχε ως αποτέλεσµα την αύξηση του σχετικού προϋπολογισµού των νοικοκυριών, µε τη δαπάνη για φρούτα (φρέσκα και κονσερβοποιηµένα) να αυξάνεται, κατά µέσον όρο, κατά 7,3% ετησίως µεταξύ 2008 και 2025……………………………

Περισσότερα στην συνημμένη μελέτη στο παρακάτω link

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ hr

Προηγούμενο Νέος Τεχνικός Κανονισμός για τις εγκαταστάσεις δικτύων οπτικών ινών FTTH εντός κτηρίων
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας